Mirusiųjų paminėjimas Vilniuje

Spausdinti

Lapkričio 21 d. vilniečiai prisiminė šiais metais Amžinybėn iškeliavusius parapijiečius, paminėjo savo mirusius artimuosius.

Po pamaldų bažnyčioje trumpai maldai susirinko į Reformatų sodą – buvusias reformatų kapines – prie skvero įkūrėjų pažymėtos Vinholdų koplyčios vietos. Katech. Holgeris Lahayne, nors ir lijo lietus, pasakė trumpą įtaigią Homiliją, visi kartu pasimeldė ir paminėjo šiose kapinėse palaidotus reformatus bei pagiedojo porą giesmių.

Vinholdų koplyčia, pastatyta XVII a. pradžioje, saugojo atminimą vilniečių olandų Vinholdų, kurių net trys kartos gyveno, dirbo Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, puoselėjo reformatų tikėjimą, buvo aktyvūs Vilniaus reformatų parapijos nariai. Koplyčios antžeminė dalis buvo sunykusi jau lenkų laikais. Ne taip, kaip kitoje kapinių pusėje buvusi Šrėterių koplyčia, kuri buvo gerai išsilaikiusi iki vandališko akto 1983 metais, kada, ruošiant vietą paminklui Tarybiniams partizanams ir pogrindininkams, buvo nugriauta.

Po skvero rekonstrukcijos abiejų koplyčių ir kapinių ribos yra pažymėtos rausvų plytelių juostomis, pavasarį sužydės baltažiedės žemaūgės gėlės.

InfoRef_LT

Nuotraukos A. Arlauskienės: