Konferencija: Vakar. Šiandien. Rytoj

Spausdinti

Gegužės 8 d. jau ketvirtą kartą radijo stotis XFM ir VšĮ Gerosios Naujienos centras Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga surengė krikščioniškos žiniasklaidos konferenciją Vakar. Šiandien. Rytoj. Antrus metus konferencija vyko virtualioje platformoje – per Zoom‘ą ir Facebook‘o paskyroje.

Šių metų konferenciją pradėjo radijo stoties XFM laidų vedėjas Džiugas Kuliešius, pristatęs Konferencijos programą ir trumpai apibūdinęs pranešėjus. Pradėti konferenciją Dievo Žodžiu ir ją palaiminti jis pakvietė Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupą Mindaugą Sabutį. Vyskupas pasidžiaugė, kad konferencija, nors ir virtuliai, – vyksta ir palinkėjo dirbantiems žiniasklaidos srityje rengiant informaciją rūpestingai viską nuo pradžios ištirti (plg. Lk 1, 2–4) ir perteikti žodį taip, kad jis neštų viltį, džiaugsmą ir gėrį pasauliui.

Pirmame pranešime Vertybių žiniasklaida ir žiniasklaidos vertybės Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, atskleidė ryšį tarp vertybinės žiniasklaidos funkcijos ir žiniasklaidos priemonių vertybinių nuostatų.

Įdomią diskusiją tema Nauja ir sena žiniasklaida  išvystė žiniasklaidos stebėsenos ir analizės bendrovės Mediaskopas direktorė Jūratė Stankuvienė ir naujo krikščioniško portalo Laikmetis.lt vyr. redaktorius Tomas Viluckas. Pastarasis pripažino, kad daug kam krikščioniška žiniasklaida atrodo nuobodi, neįdomi. Ji nėra ir negali būti kuo nors ypatinga, tuo labiau – moralizuojanti, bet atspindėti, gyventi tuo, kuo gyvena tikintieji. Krikščioniška žiniasklaida daugiau turėtų būti orientuota į tikinčiuosius, apie tikinčiuosius, daugiau pateikti informacijos apie parapijų gyvenimą, kasdienybę, kuri kur kas įdomesnė tikintiesiems nei teologijos klausimai. Parapijiečiams bažnytinėje spaudoje aktualiausia yra informacija apie jų bendruomenę, o ir išliekamąją vertę turi tokia informacija. Jam pritarė J. Stankuvienė, sakydama, kad krikščioniška žiniasklaida turi matyti, girdėti žmogų, padėti jam atsirinkti, kas vertinga, kas – ne. T. Viluckas pareiškė: sielovadą atiduokime sielovadininkams, o krikščioniškai žiniasklaidai reikia informacijos. Su tuo nesutiko J. Stankuvienė ir po to kalbėję pranešėjai.

Publicistas Donatas Puslys, kuris veda TV laidą Išpažinimai,  pranešime Krikščionybė ir kultūra kalbėjo, kaip dabartiniu – pandemijos laiku krikščionių bendruomenėms – Bažnyčioms reikėjo persiorientuoti, perkelti tarnavimą į virtualią erdvę, kaip jos gan greitai sugebėjo išnaudojo medijas, organizuoja mokymus, Biblijos studijas, viešai reaguoja į opius visuomenei klausimus.

Tema Bažnyčia ir ryšiai su visuomene diskutavo Panevėžio evangelinės bažnyčios pastorius Ramūnas Jukna ir Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai diak. Darius Chmieliauskas, kurį konferencija užklupo grįžtantį iš laidotuvių. Pastorius R. Jukna pasidžiaugė, kad šiuo sunkiu metu Bažnyčios sugebėjo persiorientuoti, persikėlė į virtualią erdvę. Anksčiau tik nedaug bendruomenių transliuodavo pamaldas per internetą, keldavo įrašus į youtube’ą.  D. Chmieliauskas jam antrino, kad visuomenė labai greit prisitaikė: į virtualioje erdvėje vykstančias rekolekcijas įsijungė tūkstančiai tikinčiųjų, pagyvenę žmonės išmoko naudotis medijomis. Tačiau jis taipogi pabrėžė, jog svarbu nepamiršti, kad virtuali erdvė negali visiškai pakeisti tikro bendravimo, tad nederėtų pernelyg patogiai įsitaisyti priešais ekraną.  

Paskutiniame pranešime Soc. tinklų sąveika su Evangelija Kauno arkivyskupijos jaunimo centro projektų koordinatorė Monika Žydeliūnaitė pasidalino labai vertingais praktiniais patarimais ir idėjomis, kaip Evangelijos žinia pasiekti jauną žmogų socialiniuose tinkluose, kaip tai daroma jos vadovaujamame jaunimo centre, kaip sudominti jaunimą, subtiliais būdais įgyvendinti išsikeltas užduotis.

Konferencijos pabaigoje jos sumanytojas VšĮ Gerosios Naujienos centras ir radijo stoties XFM direktorius Remigijus Jucevičius pasidžiaugė, kad plačiai šalyje turime internetą, kad galime laisvai dalintis, džiaugtis naujomis komunikavimo formomis. Krikščioniškos žiniasklaidos priemonių atstovams gyvybiškai svarbu bent kartą metuose susitikti pasidalinti patirtimi, kaip sekasi tvarkytis su laikotarpio padiktuotais iššūkiais, ką daryti, kad galėtume geriau pasitarnauti visuomenei, atliepti jos nuotaikas, – užbaigė R. Jucevičius.

Po kiekvienos temos stebintieji transliaciją galėjo užduoti klausimus konferencijos pranešėjams. Konferencijoje Vakar. Šiandien. Rytoj pirmoje dalyje iki pietų palaikė ryšį su pranešėjais ir klausytojais, perdavinėjo jų klausimus moderatoriai, XFM radijo laidų vedėjai Džiugas Kuliešius ir Ignė Lembutytė, antroje dalyje – Rokas Simanavičius.

Negalėjusieji paklausyti Konferencijos tiesiogiai transliacijos metu, renginio įrašą kurį laiką galės peržiūrėti VšĮ Gerosios Naujienos centras youtube kanale arba radijo stoties XFM Facebook’o paskyroje.

Ref.Žinia_inf.