Vilniaus reformatus jau džiugina vamzdiniai vargonai!

Spausdinti

 

Rugsėjo 8 d. vilniečius, atėjusius į eilines pamaldas, pasitiko tikrų vamzdinių vargonų garsai. Kiek neįprasti nuolatiniams lankytojams, įpratusiems prie elektrinių vargonėlių, kuriais grodamas vargonininkas gali reguliuoti tonaciją... Bet už tai koks diapozonas!

Džiugu pastebėti, kad šiuos kamerinius vieno manualo* be pedalų portatyvinius vargonus pastatė vargonų meistras Paulas Ottas (1903-1991). Jis nuo 1930 m. dirbo Gottingene mechaninių (vamzdinių) vargonų restauratoriumi. Vėliau Ottas tapo vienu vedančiu Vargonų judėjimo atstovu, žinomu už Gottingeno ribų, bei pelnė tarptautinį pripažinimą.

1954 m. P. Ottas perstatė  Gottingeno Šv. Johano bažnyčioje buvusius vargonus. Šis jo darbas davė didelį impulsą XX a. vargonų statybai.

Šio meistro 1966 metais Šv. Jakobo bažnyčioje pastatyti vargonai laikomi didžiausiu jo darbu Žemutinėje Saksonijoje.

Paulo Otto mokiniai – vargonų statytojai – dėl aukštos darbo kokybės gerai žinomi Šiaurės Vokietijoje ir užsienyje.

Šie į Vilnių atvežti kameriniai portatyviniai vargonai yra vienos iš Lipės žemės Detmoldo miesto reformatų bažnyčių dovana. Kun. Frankas Erichsmeier‘is, atsakingas už Lietuvos ir Lipės krašto Bažnyčių ryšius iš vokiečių pusės, pavasarį pranešė džiugią žinią apie laisvus vargonus ir pasiteiravo, ar mums jų nereikėtų, ar mes nenorėtume jų perimti, nes jų bažnyčia įsigijo naujus.

Kun. Frank Erichsmeier, lankydamasis Švobiškyje, papasakojo, kad šie vargonai jam labai artimi – jais grojo jo giedojimo mokytojas, profesorius. Taip pat su šiais vargonais yra ne kartą koncertuota.

LERB Konsistorijoje buvo apsvarstyti keli variantai, kelios pretenduojančios Lietuvos reformatų bažnyčios, ir priimtas nutarimas, kad Vilniui jie šiuo metu labiausiai reikalingi.  

Vokiečiai vargonus atvežė gabendami kitą labdarą iki Vievio, o nuo Vievio buvo parvežti Vilniaus klebono kun. Tomo Šerno automobiliu. Prieš porą metų įsigytas spec. automobilis ne tik labai palengvino kunigo keliones, bet pasitarnavo ir atgabenant vargonus!

Ačiū vokiečiams, ačiū kunigui Tomui!

 Paregta pagal „V.r.ž.“ ir Ref_LT inf.

 *manualas – vargonų klaviatūra