×

Klaida

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /Parapijos/Vilniaus_parapija/2022_Vilnius/JeS_Duet is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

Muzikantų iš Ukrainos duetas YeS Duet

Spausdinti

Muzikantai iš Ukrainos – duetas YeS Duet – grojo Biržuose per iškilmingas Sinodo pamaldas ir po jų birželio 26 d., o birželio 29 d. – koncertavo Vilniaus reformatų bažnyčioje, suteikdami didžiulį malonumą reformatams ir jų draugams.

Smuiko ir bajano virtuozų duetas iš Ukrainos YeS Duet Lietuvoje surengs beveik dviejų mėnesių koncertinį turą Malda už taiką. Jais galėjo gėrėtis ne tik biržiečiai ir vilniečiai: jie jau koncertavo Kauno geležinkelio stotyje bei Kauno Gospel & Worship festivalyje Piliuonoje.

Duetą sudaro Mukačevo valstybinio universiteto (Užkarpatės sritis, Ukraina) dėstytojai – bajanistas Jevgenijus Musijetsas (Євгеній Мусієць) ir smuikininkas Serhijus Dobošas (Сергій Добош).

Jevgenijus –  penktos kartos bajanistas. Jis jau ketverių metų pradėjo mokytis groti pas savo senelį, o penkerių – pasirodė scenoje. Pirmąjį savo solinį koncertą Jevgenijus sugrojo būdamas septynerių. Baigė Užgorodo muzikos koledžą. Aukštąjį išsilavinimą (bakalauro ir magistro laipsnius) įgijo Mukačevo valstybiniame universitete. Yra daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų bei festivalių laureatas.

Smuikininkas Serhijus baigė specializuotą gabių vaikų mokyklą Lvove ir po to įgijo aukštąjį išsilavinimą Lvovo nacionalinėje muzikos akademijoje. Mokytis groti smuiku pradėjo būdamas aštuonerių. Devynerių jau sugrojo pirmąjį rečitalį, o būdamas penkiolikos – koncertavo Lvovo filharmonijoje su simfoniniu orkestru. Grįžęs namo į Mukačevą, išvystė  plačią kultūrinę veiklą, grojo daugybėje koncertų, televizijos laidose, sukūrė Mukačevo styginių kvartetą ir kamerinį styginių orkestrą. Be muzikinių gabumų, jis dar ir rašo: išleido poezijos ir esė rinkinį ukrainiečių kalba Skirta ieškantiesiems.

Duetas susikūrė prieš penketą metų. Per tą laiką jie, be Ukrainos, jau penkis kartus koncertavo Izraelyje, keturis – Suomijoje, Baltijos šalyse, taip pat Vokietijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje. Ansamblis yra įrašęs dvi kompaktines plokšteles: Life-bringer ir From Dark to Light, o specialiai koncertiniam turui Lietuvoje išleido kompaktinę plokštelę Prayer for Peace, kurioje skamba gražiausi anksčiau išleistuose albumuose įrašyti kūriniai. Šią plokštelę galėjo įsigyti klausytojai ir Biržuose, ir Vilniuje. 

YeS Duet repertuaras labai platus ir įvairus: jie groja aranžuotus Vivaldžio, Bacho, Mendelsono, Sarasatės ir kitų kompozitorių klasikinius kūrinius, šiuolaikines kompozicijas bei muziką iš kino filmų, taip pat pasaulio tautų muziką, kurioje ypatingą vietą užima žydiškos melodijos.  

Muzikantų turą po Lietuvą organizavo VšĮ Prabudimo orkestras direktorius Tadas Daujotas, kuris trumpai pristato muzikantus, vertėjauja, nes daugelis jaunųjų klausytojų jau nebemoka rusų kalbos, kuria bendrauja muzikantai. Biržuose jiems bendrauti padėjo Astra Kiškienė bei kaunietis Šarūnas Šulskis.

Vilniuje gan gausiai susirinkusiems klausytojams duetą pristatė T. Daujotas, o apie atliekamus kūrinius išsamiai, pagrįsdamas Biblijos tiesomis, pasakojo pats muzikantas smuikininkas Serhijus Dobošas.

Koncertą Reformatų bažnyčioje Vilniuje muzikantai pradėjo Miroslavo Skoriko Malda už Ukrainą. Pristatydamas kūrinį S. Dobošas sakė, kad tai malda-melodija už Ukrainą, Lietuvą, visą Europą ir netgi Rusiją...

Duetas pagrojo iš Antonio Vivaldi Metų laikų dvi dalis Pavasaris ir Žiema, žydiškų melodijų popuri Oseh shalom, ukrainiečių kompozitorių kūrinius.

Kai bajanistas Jevgenijus Musijetsas solo užgrojo J. S. Bacho Tokatą vargonams d- moll, atrodė, jog prabilo „nesami“ bažnyčioje vargonai. Dar kartą įsitikinome, kad  Vilniaus reformatų bažnyčios akustika – puiki!

Koncertas su gan ilgokais kūrinių apibūdinimais užsitęsė, bet klausytojai nenutrūkstamais plojimais ilgai nepaleido muzikantų: bisui jie dar sugrojo iš A.Vivaldi Metų laikų vieną iš Vasaros dalių Audra.

Duetas YeS Duet rugpjūčio mėn. dar koncertuos Lietuvoje, numatomi koncertai:

Rugpjūčio 26 d. – Biržų tvirtovės kieme, rugpjūčio 28 d. – Kėdainių žydų kultūros dienose ir rugpjūčio 29 d. 19 val. – Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje kartu su VDU kameriniu orkestru.

InfoRef_LT

{gallery}/Parapijos/Vilniaus_parapija/2022_Vilnius/JeS_Duet{/gallery}