Kapų šventė Kairėnuose

Spausdinti

D.Gudliauskienė

Rugsėjo 15 d. pavakare vilniečiai reformatai rinkosi į Kairėnų kapines maldoje prisiminti savo artimuosius, draugus. Šiose kapinėse palaidota daugiausia mūsų buvusių Vilniaus parapijiečių – reformatų ir jų šeimos narių. Juokais galima būtų sakyti – jau susidarytų nemaža parapijėlė.

Jose amžino poilsio atgulė pirmasis Vilniaus reformatų parapijos pirmininkas Algirdas Krikščikas (1930-2008), padėjęs pagrindus mūsų parapijai. Jis, dar tik pajutus periestroikos atlaisvinimus, kvietė vilniečius reformatus burtis, kurti parapiją, rūpinosi patalpų atgavimu. Bendravo su tuometiniu Vykdomojo komiteto pirmininku biržiečiu Algirdu Vileikiu ir jo dėka buvome įleisti, uždarius kino teatrą Kroniką, į bažnyčios patalpas. A. Krikščikas su sūnumis remontavo atgautas Pylimo 20 patalpas. Rūpinosi dvasiniu ugdymu: susitaręs su norvegais, važiavo į Estiją pasiimti jų atsiųsto filmo apie Jėzų Kristų, užmezgė ryšius su vokiečiais, šveicarais, surado draugų – evangelikų Australijoje.

 Šalia tėvo Algirdo ten pat palaidotas sūnus Arūnas bei sesuo Rita Nikolajievienė.

Šiais metais baigiantis vasarai į Kairėnų kapines atlydėjome staiga mirusios Donatos Indriūnaitės (1937-2022) palaikus. Ji buvo ilgametė Antakalnio ir jam artimų Vilniaus vietovių seniūnijos seniūnė, daug kartų buvo renkama parapijos vyresniųjų valdybos nare, parapijos pirmininkės pavaduotoja. Viešpats Donatą pasišaukė netikėtai š. m. rugpjūčio 5 d., palaidojome Ją šalia 2004 metais mirusios mamos Elžbietos Dubraitės Indriūnienės.

Kairėnų kapinių pabaigoje, pušyno pavėsyje rado amžino poilsio vietą biržiečių seserų Krisiukėnaičių iš Dirvonakių kaimo vyrai: reformatas Jonas Jasiukėnas ir ortodoksas Biržų garbės pilietis Borisas Januševičius (1928-2021), daug rašęs apie gimtuosius Biržus, talkinęs muziejui Sėla.

Jonas Jasiukėnas (1928-2010) buvo vienas iš pirmųjų, kurie po Nepriklausomybės atgavimo rūpinosi parapijos atkūrimu ir įregistravimu, buvo renkamas parapijos tarybos nariu, iniciavo Vilniaus reformatų žinių leidybą ir pats daug parašė straipsnių, informacinių žinučių, rinko istorinius, archyvinius dokumentus apie tarpukario reformatus, nepaliaujamai rūpinosi Bažnyčios ateitimi, rašė eilėraščius, kūrė giesmes, dėl to išmoko kompiuteriu užrašyti natas, paliko didžiulį surinktų senų ir naujų giesmių archyvą.

Šių kapinių pradžioje praeisime reformatų gydytojo chirurgo Leono (Liūto) Didžiulio (1929-2011), Biržų gimnazijos mokytojo Vytauto Didžiulio sūnaus, ir Leono švelniosios žmonos,  pedagogės Mildos Šalkauskaitės Didžiulienės (1930-2021), gimusios Nereikonių kaime netoli Joniškėlio, kapavietę.

Kairėnuose palaidotas ir jų jaunystės dienų šeimos draugas, reformatas, inžinierius hidrotechnikas Vytis Šlekys (1929-2005) – Biržų gimnazijos pirmųjų mokytojų Viliaus ir Elenos Šlekių sūnus.

Šiek tiek tolėliau, kitoje pagrindinio tako pusėje palaidota žymi biržietė, kraštiečių Krivulės klubo renginių vedėja, poetė Alma Karosaitė (1945-2014), pati pasirinkusi savo gyvenimo pabaigos datą... Ir jos darbščioji mamytė Matildė Pelanytė Karosienė, sunkiai dirbusi pokaryje gimtuose Gavėnuose, Biržų r., gyvenimo saulėlydyje atsikėlusi pas dukrą į Vilnių – Šilėnus, amžinam poilsiui atgulusi Kairėnuose...

Kapinių pradžioje yra biržietės reformatės gydytojos neurologės, chirurgės dr. Irenos Smilgytės Avižonienės (1926-2021) ir jos vyro nuo Pasvalio Jono Avižonio (1922-2009) kapavietė.

Kairėnų kapinėse palaidotas reformatas inžinierius kelininkas Vilius Čygas (1932-2006) – mūsų daktarės, medicinos kabineto parapijos namuose įkūrėjos Palmiros Čygaitės brolis. Pati gydytoja, mirusi šiais metais, palaidota Nem. Radviliškio reformatų kapinėse šalia tėvų.

Šiose kapinėse palaidota ir biržiečiams gerai žinoma mokytoja, gėlininkė Olga Petrauskaitė Žaromskienė (1913-2006).

Pandemijos metu mirė ir Kairėnų kapinėse palaidota viena iš aktyvesnių parapijiečių, reformatų choro Giesmė altė Dalia Januševičiūtė Girdvilienė (1938-2020).

Susirinkusius paminėti savo artimųjų, draugų  – anksčiau palaidotų ar visai neseniai – Dievo Žodžiu gaivino, guodė gen. superintendentas kun. R. Stankevičius, pamokslui pasirinkęs eilutes iš Ef 5,8-14

Po maldų, nuoširdžių giesmių, kaip ir kitais metais, Agapei pakvietė Bronė ir Gytis Krikščikai, gyvenantys netoliese gražioje, išpuoselėtoje sodyboje. Ten mūsų laukė karališkai padengtas stalas ir ką tik iškepti pyragai...