Senosiose evangelikų žemėse netoli Klaipėdos išdygo Sielovados namai

  
Rokas Simanavičius 

Dar 2021 m. Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos rudens sinode Naujosios Akmenės evangelikų bažnyčios pastorius Mindaugas Palionis pristatė naują projektą, kurį ketinta įgyvendinti Klaipėdos rajone.

Planuose – naujos evangelikų bažnyčios kartu su sielovados centru statyba. Pirmąjame etape numatyta bažnyčios pastato ir dar 9 kitų sielovados centro statinių įrengimas. Jau šių metų liepos 15 dieną Vanagų kaime vyks pagrindio pastato - bažnyčios - atidarymo šventė. Apie šį projektą ir evangelinę bendruomenę kalbėjomės su neseniai 50 metų jubiliejų atšventusiu pastoriumi Mindaugu Palioniu.

Protestantiška Klaipėdos krašto praeitis

Sielovados namų projektas įgyvendinamas evangelikų krašte, kuriame kadaise buvo itin gausu evangelikų (pietistų). Būtent šioje vietoje gimė ir žinomas Ievos Simonaitytės romanas „Aukštųjų Šimonių likimas“. 2017 metais prezidentės Dalios Grybauskaitės ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanotas dvasininkas Mindaugas Palionis daug nuveikė, kad Šiaurės Lietuvoje pasklistų Evangelijos šviesa, o dabar šią misiją sieks įgyvendinti ir pajūryje.

„Naujosios Akmenės mieste padarėme viską, ką galėjome. Kita mūsų misijos stotelė yra Klaipėdos kraštas“, – teigia pastorius, kuris dažnai girdi sakant, esą šio miesto apylinkės yra katalikiškos, visgi, jo nuomone, situacija nevienareikšmiška: – Mažoji Lietuva buvo Prūsijos, pirmosios protestantiškos Europos valstybės, dalis. Tai puiki proga per istorijos elementus liudyti Kristų. Klaipėdoje ir jos apylinkėse evangelinių bendruomenių išliko nedaug, tačiau jų ryšiai – itin glaudūs.“

Įkvepiantys Šiaurės Lietuvos laimėjimai

Daugiau nei tris dešimtmečius evangelikų Bažnyčioje tarnaujantis pastorius M. Palionis Naujojoje Akmenėje kartu su tarnautojais pasiekė nuostabių rezultatų. Čia aktyviai veikia vietos evangelinė bendruomenė, o apylinkėse įkurti reabilitacijos centrai, senelių namai, vaikų ir jaunimo centras, savarankiško gyvenimo namai, tap pat įkurta net ir gyvenvietė buvusiems benamiams. Maža to, tarnystė neapsiriboja tik Šiaurės Lietuva (Akmenės, Mažeikių ir Joniškio rajonuose), veiklos vystomos ir Anykščiuose bei kaimyninėje Latvijoje.

„Atrodo, viskas padaryta, galima sėdėti ramiai. Bet mūsų tikslas – ne toks. Norime ir toliau nešti Evangeliją, o šiuo metu didžiausias iššūkis yra didieji Lietuvos miestai“, – sako pastorius.

Sielovados namams ir evangelikų bažnyčiai padeda Naujosios Akmenės ir Lietuvos evangelinių bendruomenių tarnautojai, pavieniai broliai, kurie sutinka skirti savo laiką neatlygintinai, o tai, pasak pastoriaus, įkvepia ir motyvuoja. Taip pat esame labai dėkingi savo partneriams ir rėmėjams Norvegijoje, Suomijoje, Vokietijoje bei kitur.

Tikslas – bažnyčia arčiau žmonių

Jau vidurvasarį Klaipėdos rajone atidaromas bažnčia ir sielovados centras turi itin aiškią viziją. Penkių hektarų teritorijos centre - bažnyčios pastatas, kuriame tilps iki trijų šimtų tikinčiųjų, o antrame aukšte įrengti aštuoni dviviečiai kambariai žmonėms, turintiems socialinių, psichologinių, dvasinių problemų ir iššūkių. Aplink tris tvenkinius kiek vėliau įsikurs sielovados nameliai, suprojektuoti atskiri pastatai jaunimo veikloms, laisvalaikiui ir reakriacijai. Šiuo metu projektuojami ir papildomi savarankiško gyvenimo nameliai senyvo amžiaus žmonėms.

„Tai didelis projektas“, – žvelgdamas į teritoriją pritaria pastorius, dėkodamas visiems, kurie tiki, palaiko ir prisideda prie šios naujos misijos.

Klaipėdos rajono Agluonėnų seniūnija išgyvena ir naujakurių antplūdį – savo gyvenimą su šia teritorija sieja vis daugiau nuo miesto triukšmo norinčių pabėgti šeimų.

„Mes norime, kad bažnyčia būtų tarp žmonių“, – teigia M. Palionis. Sielovados centre planuojama, kad bus ir nuolatinių gyventojų, ir galimybė atvykti trumpai atgaivai.

Pastorius sakė, kad dabar savo tarnystę dalins tarp Klaipėdos ir Akmenės. „Naujoje Akmenėje galiu būti ir rečiau - čia puikiai susitvarkytų jau bendruomėje užaugę kiti tarnautojai ir pamokslininkai. Atidarius naują evangelikų bažnyčią Klaipėdos rajone, planuoju tarnauti ir pasikeičiant pamokslauti ir Akmenėje, ir Klaipėdos krašte.“

Kiekvienas turi savo dovaną

Jau daug metų priklausomybių prislėgtiems bei sunkumų patiriantiems, visuomenės paraštėse atsidūrusiems asmenims padedantis M. Palionis yra vienas aktyviausių Lietuvos pastorių, pasirinkusių socialinę tarnystę. Visgi pats dvasininkas to nesureikšmina, teigdamas, kad kiekvienas turi savo dovaną.

„Kiekvienas turi savo Dvasios dovaną. Aš gavau tokią dovaną, man ji dega širdyje. Gal kitas turi pranašavimo, gailestingumo ar kt. dovaną“, – kalba pastorius

Pasak dvasininko, yra daugybė priklausomų žmonių, kurie negali patys rasti pagalbos. Pastorius įsitikinęs, kad šios iniciatyvos įgyvendinimas yra Dievo gailestingumo rezultatas.

„Sielovados namuose dauguma žmonių turi galimybę artimai pažinti Dievą, nors ir ne visi apsisprendžia tapti aktyviais krikščioniais.“, – sako pastorius M. Palionis, kviesdamas šalies tikinčiuosius prisidėti prie naujos misijos Klaipėdos krašte.

Bažnyčios ir sielovados centro atidarymas vyks š. m. liepos 15 d. 12 val. adresu . I. Simonaitytės g., Vanagų kaimas (Agluonėnų seniūnija), Klaipėdos rajonas. Po atidarymo pamaldos čia vyks kiekvieną sekmadienį 11 val.

 

 

Dvasininkai

 

Raimondas Stankevičius

+370 655 43678

Rimas Mikalauskas

+370 686 66383

Tomas Šernas

+370 655 43677

Sigita Veinzierl  

+370 681 66661

Frank van Dalen

+370 616 01303

Holger Lahayne

+370 686 60684

Dariusz Bryćko

+48 734 192095 

Dainius Jaudegis 

+370 686 43344

Artūras Laisis

+370 634 35242

Romas Pukys

+370 650 50302

         

Senjoratas

 

Raštinės adresas

Pylimo g. 20-13, LT-01118, Vilnius 

Gen. superintendentas

+370 655 43678 

Vicesuperintendentas

+370 686 66383 

Kanclerė

+370 699 04137 

Skaityti plačiau...

Rekvizitai

 

Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčia - Sinodas
Identifikavimo kodas: 192100594
Adresas: Reformatų g. 3a, LT-41175 Biržai
Kontaktinis el. paštas: info[eta]ref.lt 
Telefonas: +370 450 35100
Banko kodas: 40100, Luminor Bank AB
Sąskaita: LT174010041300081376